zaterdag 8 februari 2014

Tip voor de lekkerste snert..

Snert echte Hollandse.

Voor veel mensen heeft de Nederlandse keuken eigenlijk weinig internationale beroemde gerechten. Natuurlijk hebben wij de kroket die bijna over de hele wereld bekent is. Ik ben hem echt in alle uithoeken al tegen gekomen van Zurich tot aan Sydney en van Stockholm tot aan Hongkong.  Maar ik vind dat onze stevige maaltijdsoep een ideaal gerecht is om over de hele wereld te gaan, dus Snert wordt het nieuwe Nederlandse culinaire uitspatting die in elke uit hoek van de wereld gegeten moet worden. Lekker zo’n grote pan met Snert voor een heel gezelschap. Ik kan niet wachten om er aan te beginnen.

Maar hoe maak je nu een goede en lekkere Snert. Deze goed gevulde maaltijdsoep maak een dag van te voren. Na een dag/nacht staan zijn de smaken nog beter in elkaar getrokken. Dus dit is fase 1 (een hele belangrijke) is het bereiden van de Snert. Maar dan komt fase 2 het afkoelen hier gaat het nog wel eens fout. En dan fase 3 het opwarmen, dit moet je ook met beleid doen, doe dit niet in de magnetron of meteen op het vuur, maar au bain-marie. Dit houd in dat je de pan met Snert in een grotere pan met water hangt en het water van deze pan aan de kook brengt. Langzaam maar zeker zul je zien dat de Snert vloeibaarder wordt. En als het ware gaat glimmen.    Maar vergeten we niet iets het wellen van de spliterwten. Het antwoord is nee bonen en linzen moeten we wellen maar deze spliterwten niet. Deze koken we mee vanaf het beging van het maken van de snert.

De snert Geschift:
Laats werd ik aan gesproken op de koeienmarkt in Woerden waar ik zoals de traditie is Snert stond te verkopen. Een jonge dame vroeg mij  hoe het kom dat haar Snert was mislukt. Hij was zuur geworden. Tja Het is een feit dat Snert soms kan verzuren. Ik heb dat zelf ook mee-gemaakt toen ik jaren geleden tijdelijk in een héél vochtig huis woonde. Natuurlijk vind je nooit leuk, om een hele pan met lekkere ingrediënten weg moet gooien. Na enkele tips ik hoop dat het haar een volgende keer wel lukt. Onder sommige omstandigheden bederft voedsel waar je bij staat. Bouillon verzuurt, brooddeeg rijst de kom uit, mayonaise schift. Je kan doen wat je wilt, maar het bederf hangt letterlijk in de lucht. Bijvoorbeeld als er onweer dreigt. Of zoals oma altijd zij een vrouw in haar periode moet niet in de keuken zijn. Na deze uitleg vond de klagerster dat dit ook in de recepten vermeld moest worden. Bij deze dan.

Dus bij deze:

Snert kan mislukken en ja meestal doe je niets fout maar toch gaat het fout. Eén tip heb ik om dit mogelijk te verhelpen. Laat de snert snel afkoelen en bewaar hem in de koelkast als hij is afgekoeld. Doe de Snert NOOIT in een aluminium pannen.

Afkoeltips zijn:

Als de Snert klaar is kun je hem op een koele plaats aflaten koelen leg iets onder een zijde van de onderkant. Zodat de pan ook aan de onderkant vrij is.

Of zet de pan in een bak met koud water en laat via de kraan voortdurend koud water toestromen zodat het koelwater steeds koel blijft.

Afkoelen doe je altijd zonder deksel, anders kan de warmte niet weg.

Zet nooit warme producten in de koelkast.

Voor een goede snert ben je ongeveer 30 minuten bezig met voor bereiding, ongeveer 1 ½ uur voor de bereiding en dan 1 hele dag wachttijd.. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten