zaterdag 8 februari 2014

Mijn recept voor Snert

Snert echt Hollands

Soort gerecht: maaltijdsoep 

Snert of ook wel Erwtensoep deze dikke soep, gemaakt van spliterwten. In andere landen zoals Engeland, Duitsland en Scandinavië kennen ze deze maaltijdsoep ook. Hier en daar iets veranderd maar zeker zo lekker. Maar trots als Nederlander vind ik de Nederlandse Snert toch altijd de lekkerste. Deze Winterkost is een traditie in onze familie en is vaak in de december-maand gesprekstof op feestje en partijtjes. De soep smaakt het best als je een grote hoeveelheid maakt, en natuurlijk dan een dag laten staan. Als je de soep goed afkoelt is hij zeker enkele dagen tot een kleine week goed. Daarnaast kan je deze soep perfect invriezen hier later meer over.  Nu gaan we een snert maken met de volgende ingrediënten

Ingrediënten:   
350 gr spliterwten   
peper en zout naar smaak
1 varkens hieltje   
2 liter water om te beginnen
300gr spekreepjes
1rookworst
½  gele ui
½  rode ui
½ winter wortel
2 aardappels

Bereidingstijd:   bereiding ½ uur,  kooktijd 1 ½ tot 2 uur, wachttijd 1 dag

Benodigdheden (keukengerei): grote pan, schuimspaan, snijplank, snijmes & koekenpan

Bereidingswijze: 
Spoel de spliterwten in een zeef en onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, en het varkens hieltje. Breng opnieuw aan de kook, schuim af (hiermee schep je de eiwitten er af). Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water. Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor: snijd de schil van de aardappelen,  en snijd ze blokjes. Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn. Doe zoveel vlees als je lekker lijkt weer in de pan, eventueel overgebleven vlees kun je voor andere gerechten gebruiken. Bak in een droge koekenpan de spekreepjes lekker knapperig en gebruik ze als garnering. Proef de snert, en breng hem eventueel nog op smaak met peper en zout. De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, laat de soep afkoelen door de pan in de gootsteen te zetten en de gootsteen te vullen met koud wateren. Als de soep is afgekoeld zet hem koud in de koelkast en laat hem staan tot de volgende dag. Snij de rookworst in plakjes en voeg die toe aan de koude snert.

Serveertip:
Warm de soep op via de au bain-marie manier en maak hem lekker warm. Schep vervolgens een bord of kom op en garneer de snert met de gebakken spekreekjes (dit kunnen koude reepjes zijn of net gebakken warme reepjes).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten