woensdag 5 februari 2014

Stamppotje van Tuinbonen & andijvie

Stamppotje van tuinbonen & andijvie met boerenkaas 

Soort gerecht: Hoofdgerecht

Tja een stamppotje mij kun je er voor wakker maken. Lekker in zomer en winter eventueel al voor te bereiden en in een ovenschaal weer opwarmen. Ik doe nog wel eens teveel koken en dit bak ik dan de volgende middag even op in de koekenpan en beleg mijn brood er mee. Heerlijk. Maar in dit recept maak ik gebruik van de tuinbonen dop deze twee keer 1x voor het koken uit hun grote groene jasje en de 2de x na het koken ont doe je ze van hun harde velletje die de bonen bitter kan maken.

Ingrediënten: 
200gr gedopte tuinbonen
½ krop andijvie
400gr aardappelen
100gr Jong belegen boerenkaas
1 ei
Scheutje melk
De braadworstjes
1 sjalotje
Peper & zout

Bereidingstijd: +/- 40 minuten

Benodigdheden (keukengerei): grote pan, kleine pan, snijplank, snijmes

Bereidingswijze: 
Schil de aardappelen en was ze 1x en zet deze dan op in een grote pan met ruimwater en kook ze gaar. Dop ondertussen de tuinbonen zodat er 200gr aan bonen overblijft. Kook de bonen in ongeveer 8 minuten beet gaar. Braad in een koekenpan de braadworstjes mooi bruin aan alle kanten. Snijd vervolgens de andijvie in dunne reepjes. Als de aardappelen goed gaar zijn giet ze dan af en voeg 1 rauw ei toe en meng het door elkaar, voeg nu de andijvie toe en daar na de tuinbonen stamp het geheel licht door elkaar. Indien de stamp te droog lijkt/is voeg dan het scheutje melk toe (je kan hier ook het kookvocht van de tuinbonen voor gebruiken). Breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout. Vergeet de worstjes ondertussen niet als deze gaar zijn en mooi bruin haal je ze uit de pan en snijd je ze in plakjes van ½ cm dik en leg ze op de stamppot. Snijd het sjalotje in dunne ringetjes en rasp de kaas en strooi dit samen over de stamppot heen en whala het stampje is klaar  om geserveerd te worden. 

Serveertip:
Op gebakken stamppot is voor mij een lunch feestje met een klein likje mosterd erbij. Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten