dinsdag 4 februari 2014

Sandwich met gekleurde bietjes

Sandwich met geroosterde groente.

Soort gerecht:  Lunchgerecht 

Via een vriend ben ik aan dit recept gekomen. Deze vriend (een financiële jongen) komt nog al eens in de USA en houdt ook van lekker eten. Dit heerlijke broodje trof hij aan in een broodjesshop op een hoek van Wall Street. Het verhaal gaat dat dit broodjesrecept het eerste broodje in deze broodjesshop was. En dat het eerste exemplaar daar jaren op de bar heeft gestaan onder een glazen, als trots voor de keuze van eerlijke en oprechte ingrediënten. Klanten konden zien hoe heerlijk het broodje was. De legende gaat nog verder en wel dat een nieuwe ober die haast had het broodje serveerde aan een vaste klant en deze vond het broodje wel droog maar het was nog goed van smaak. En dit naar al die jaren. Voor de zekerheid is de klant toch maar even langs het ziekenhuis gegaan, waar ze voor de zekerheid toch maar even zijn maag hebben leeg gehaald. Voor het opeten van dit broodje zou ik niet zolang wachten. Lauwwarm is deze sandwich het lekkerst. 

Ingrediënten:      
1 wit desem bol per persoon per broodje        
1 plak aubergine      
2 plakken van de gekleurde bietjes
enkele ringen prei
1 plak komkommer
1 plak tomaat
2 plakken braadworst
Peper & zout
Olijfolie 
Boter

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden (keukengerei):snijplank, snijmes, grill/tosti ijzer & oven voorverwarmd

Bereidingswijze: 

Bak de witte bollen 12 minuten in een voorverwarmde oven van 200c. Was de groentes en schaaf met een kaasschaaf de hoeveelheid plakken van de aubergine en de komkommer, schil een bietje en schaaf hier ook de hoeveelheid plakken vanaf die je nodig hebt. Snijd van de tomaat niet te dunne plakken. Bestrooi de aubergine met iets zout en laat zo het vocht uit het product trekken. Snijd van de prei mooie dunne ringetjes. Verhit nu de grill of het tosti-ijzer. Leg de groentes stuk voor stuk op de gril, de harde groentes (bietjes en prei) het eerst: deze mogen wat langer geroosterd worden dan de zachte groentes. Laat de groente lekker kleuren op de grill (draai het niet te snel, we willen streepjes zien). Na ongeveer 1 minuten draai je de plakken groente en geef je ze ook een streepjes motief aan de andere kant. Als ze aan beide kanten geroosterd zijn, dan kun je de zachte groentes op de grill roosteren en ja ook de komkommer. Deze moet echt maar heel even de aubergine kan rustig 2 minuten aan elke kant. Voor de vlees liefhebbers hun je een braadworstje in de lengte in plakken snijden en deze na de groente gaar grillen. Nu komt het leukste het opmaken van het bord. Snijd de desem-bolletjes door en smeer er naar wens iets boerenboter op dresseer de geroosterde groentes op het broodje en bestrooi het geheel met iets peper & zout naar wens. Voor een mooi plaatje en een lekkere smaak kun je er enkele drupjes olijfolie over sprenkelen.

Serveertip: Ook lekker is als je deze geroosterde groente inlegt in een lekkere dressing. Zo kun je elke keer een paar plakjes groente uit de dressing pakken en op je broodje of salade leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten