dinsdag 18 februari 2014

Een Zweeds momentje!

Elanden vlees ik had een stuk van ruim een kilo. Een mooi bil stuk. Gisteren hebben we die 7uur langzaam gegaard in een oven die op 75c was verwarmd. Na de gaaring ging het stuk in een marinade en werd buiten neergezet. De marinade jeneverbessen, knoflook, 1lt water, witte peperkorrels, suiker alle vaste ingrediënten met de knoflook even in de vijzel dan met het water 10min opkoken en afkoelen laten koelen. Dit gerecht heet op zijn Zweeds Kälknöl. Aan mij de eer om hem aan te snijden en even voorproeven natuurlijk. Deze Kälknöl serveren we vandaag een aardappelpuree, ingelegde boontje en paddestoelen van eigen pluk. Aaa wat ruikt het allemaal weer lekker. De naam van het vlees Kälknöl heeft betrekking op de bereidingswijzen van vroeger waar het vlees op de rand van bij het vuur lag en dat het geheel met marinade buiten in de sneeuw werd gezet om 1) af te koelen & 2) de houdbaarheid te vergroten. De tafel wordt reeds gedekt we gaa naar smullen. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten