zaterdag 25 januari 2014

Wortelsoep voor de zondag.

Wortelsoep

Wortel (ook wel peen genoemd) kennen wij meestal met de oranje kleur. Er zijn echter meer kleuren, van wit naar geel en paars tot bijna zwart. In Nederland wordt per jaar gemiddeld 7.000 ha geteeld. De wortel is een 2-jarige plant en kan al in januari gezaaid worden. In het eerste jaar worden voedingsstoffen in de wortels opgeslagen en pas in het tweede jaar vindt de bloei plaats. De meeste wortels in de winkel zijn klein, omdat ze na 2-3 maanden geoogst worden. De winterwortel is een grove wortel, die pas na 10 á 11 maanden wordt geoogst. In de keuken wordt de wortel op vele manieren gebruikt: rauw, gekookt waarna bestrooid met iets suiker (voor de glans), in cakes en taarten. In het recept van deze week gaan we soep maken van de winterpeen.

Ingrediënten:
1 kg winterpeen
½ rode paprika
½ gele paprika
kwart bosje peterselie
1 ui
4 takjes tijm, olijfolie
1 liter groentebouillon
Eventueel scheutje room
Naar smaak peper en zout

Oven voorverwarmen gas 225° C heteluchtoven 200° C

Bereidingstijd +/- 30 min

Voorbereiding:
Maak de wortels en paprika’s schoon en snijd ze in grove stukken. Pel de ui en snipper deze grof. Doe de stukken wortel, paprika en ui in een braadslede/ovenschaal en besprenkel met olijfolie leg de tijm tussen de groente. Rooster de groente ca. 25 minuten (op g 180° C, h 160°C.) licht bruin in de oven. Hak de peterselie fijn. Maak van een groentebouillonblokje één liter bouillon.

Bereiding:
Verwijder nu de takjes tijm. Doe het geheel in een diepe pan. Schenk de bouillon bij de geroosterde groente en breng het aan de kook. Pureer het geheel met een staafmixer tot een mooie gladde soep en zeef hem eventueel als er toch nog stukjes in zitten. Laat hem nog even 5 á 10 minuutjes door koken en voeg net voor het serveren eventueel een scheutje room toe en strooi er iets gehakte peterselie op.

Serveren:

Serveer deze heerlijke soep met een mooie plak Speltbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten