maandag 27 januari 2014

Lunchtip omelet met snijbiet

Sandwich met snijbietomelet

Soort gerecht: Lunchgerecht

Ik ben erg blij dat ik een aantal jaren geleden snijbiet te hebben herontdekt, want ze heeft heel veel voordelen: mals eetbaar blad (ze lijkt een beetje op een kruising tussen spinazie en andijvie; het zachte en malse van spinazie met het bittertje van andijvie). Je komt snijbiet mondjes maat tegen in de supermarkt of bij de groenteman; geen idee waarom eigenlijk. Je kunt snijbiet koken (als spinazie en andijvie), maar ook stoven, gerechten met roerbak, risotto, salades, etc., veelzijdig dus. In Nederland telen we vooral rassen die niet te dikke bladribben geven en we eten vooral het malse blad. Ik heb wel gehoord dat in bijvoorbeeld België en Frankrijk juist rassen worden geteeld met dikke witte bladribben. Die dikke bladribben worden dan gestoofd en dan lijken ze wel iets op asperges. In dit recept combineren we snijbiet met ei en bacon

Ingrediënten:
- 8 boterhammen (twee sneetjes per persoon)
- peper en zout
- 1 ui - boter of olie
- 6 eieren (twee per persoon)
- Romantica cressen
- 250gr snijbiet
- Scheutje melk

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Benodigdheden (keukengerei): koekenpan, snijplank, keukenmes, mengkom, garde, oven of grill & spatel

Bereidingswijze:
Pel de ui en snijd hem fijn. Verwarm koekenpan voor. Smelt hier in een klont boter of een scheut olijfolie als de dit op temperatuur is bak dan eerst de ui.Hak ondertussen de snijbiet fijn (NIET TE FIJN) en voeg dit toe aan de ui. Doe na eigen smaak wat peper en zout over de snijbiet & ui. Bak het tot het allemaal gaar is. Klop de 6 eieren met een scheutje melk los. Giet nu de geklopte eierenmengsel in de pan en laat de omelet rustig gaar worden. Roer één keer door de pan met een spatel en verdeel het snijbietmengsel goed over de koekenpan.

Haal de omelet uit de pan en snij hem in enkele stukken (4 of 6). Nu gaan we de sandwich maken. Leg een sneetje brood en daar een stuk omelet op. En leg hier weer een sneetje brood op. Doe dit ook voor de andere sandwich. Garneer deze sandwich met romantica cress. Smakelijk.

Serveer tip:
Je kan bij deze sandwich ook variëren en een uitgebakken plak bacon of spek op de gebakken omelet. Of rasp wat kaas over de 2 sandwiches en zet ze in de oven nog even onder de grill 150c. Als de kaas gesmolten is dan is de sandwich klaar om gegeten te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten