dinsdag 28 januari 2014

Voorgerecht? Dronken champignons

Salade met dronken champignons

Soort gerecht: salade / voorgerecht

De herfst is weer begonnen en ja dan gaat het culinaire brein van mij toch weer aan andere producten denken maar zeker ook aan andere bereidingswijzen. Zo ook in dit recept van de dronken champignons. Deze combinatie van port en champignons is al een oudje!  Vaak worden zij gebruikt bij een bereiding van wild of gevogelte. Maar vandaag in dit recept voer ik de champignons dronken om ze te verwerken in een salade.

Ingrediënten: 
½ eikenbladsla
1 conference peer
2 takjes peterselie
100gr geraspte oude boerenkaas
Dronken champignons
6 kleine of halve grote champignons per persoon
300ml rode port
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 el. walnotenolie

Peper & zout

Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden (keukengerei): snijplank, snijmes, slacentrifuge, kaas rasp, pannetje, schilmesje

Bereidingswijze: 
Snijd de peren en kaas in repen en hak de peterselie fijn. Haal de helft van de sla van de krop en was deze met beleid, laat hem goed uit lekken of haal de bladeren door de slacentrifuge. Verdeel de sla, peer en peterselie over borden. Maak de champignons schoon en breng ze in een pannetje met port, tijm en laurier aan de kook. Draai het vuur laag als het geheel kookt en laat de champignons circa 30 minuten zachtjes koken. Haal de champignons uit de port en laat het vocht inkoken tot de dikte van een siroop. Doe de champignons terug in de pan en meng de walnootolie erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Verdeel de champignons en de siroop (dressing) over de borden en bestrooi de lauw warme champignons met de geraspte kaas.

Serveertip:
Bij deze salade zou ik heerlijke crostini’s serveren van desembrood, besmeerd met een  knoflook en peterselie mengsel. Ik kan bijna niet wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten