maandag 20 januari 2014

Recept Finse koolraap schotel

Finse Koolraap ovenschotel

Soort gerecht: Hoofdgerecht

Koolraap is een grote knol met een ruwe, groengele schil. Onder de schil zit smakelijk hard vrucht-vlees met een oranje gele kleur. Koolraap is arm aan calorieën, maar rijk aan ijzer en vitamine C. De groente is verkrijgbaar in de maanden oktober tot april. Let er bij aankoop op dat de koolraap stevig aanvoelt, dat hij geen beschadigde plekken heeft en dat hij helemaal droog is. Reken 250-300 gram per persoon wanneer u de groente kookt. Voor koolraappuree is 150 gram per persoon voldoende.

 

Ingrediënten:

1 koolraap

750gr aardappelen

450 gr rundergehakt

4 eieren losgeklopt

200 gr vers broodkruim

Zelf toevoegen:

6 eetl. bloem

1 thl. gemalen nootmuskaat

Een snufje kruidnagelpoeder

100 gr boter

6 blaadjes salie, fijngesnipperd

250 ml room

 

Bereidingstijd: +/- 1 ½ uur Oventemperatuur: voorverwarmen tot 180ºc

 

Benodigdheden (keukengerei): grote pan, snijplank, snijmes, vergiet.

 

Bereidingswijze:

Was de aardappelen en zet deze in een grote pan onderwater en kook deze bijna gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Beboter een ondiepe ovenschaal van +/- 18 x 30 cm. Snijd de schil van de koolraap en snijd hem in de vorm van frietjes. Kook de koolrapen 40 minuten in kokend ruim water of stoom ze ca. 25 minuten, tot ze gaar zijn. Stort ze in een vergiet, schud ze om en doe ze terug in de pan. Prak de koolraap en de aardappel fijn (niet al te fijn) met een stamper. Bak in een koekenpan met een beetje boter het gehakt mooi bruin. Zet de pan weer op het vuur en kook de gestampte koolraap 5-7 minuten op matig vuur, onder herhaaldelijk roeren, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur. Roer de room, eieren, bloem en specerijen door de iets afgekoelde koolraap. Voeg nu het gebraden gehakt toe en roer het geheel nogmaals goed door. Breng het mengsel eventueel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe het over in de ovenschaal en strijk het oppervlak glad. Snijd 2 plakken van het desem brood en maak van het zachte gedeelte kruimeltjes. Verwerk het broodkruim en de boter in een keukenmachine tot een korrelig mengsel. Roer het om met de salie en strooi het over de koolraap. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven, tot het kruim een goudbruin korstje vormt en het koolraapmengsel stevig aanvoelt.

 

Serveertip: Bij deze ovenschotel kun je een lekkere salade serveren met een stuk geroosterd brood. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten