vrijdag 27 december 2013

Visit Sweden / APP Culinair

De dagen na kerst! We kennen het allemaal we hebben ons de laatste dagen te goed gedaan aan veel lekkers misschien wel te veel lekkers. Daar heeft mijn Zweedse schoonmoeder echt een wereld oplossing voor. De eerste keer dacht ik nog van jaja het zal wel, maar als herboren stapte in van tafel na het eten van haar Grön soppa (groenesoep) een soep met als basis boerenkool. Hierbij het familie recept.

250gr boerenkool grof gesneden
1 ui gesnippert
3 teentjes knoflook
100gr ontbijtspek in reepjes
1lt bouillon (rund, kip of het kookvocht van de kerstham)
4 middelgrote aardappelen in blokjes gesneden
4 eieren hard gekookt in partjes
4tl crème fraich

Bak de reepjes spek in een droge koekenpan even knapperig. Voeg hier op het laatst de uitgeknepen knoflook en het gesnippert uitje aan toe,  bak dit nog even mee, zodat de geur vrij komt en de ui iets kleurd. Zet de bouillon of het vocht van de kerstham in een grote pan op. Doe hier de aardappelblokjes en de grof gesneden boerenkool bij en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 10 minuutjes zacht koken. Puree de soep met een staafmixer. Als de soep mooi glad is voeg je het aangebakken spekmengsel toe. Laat de soep nog ongeveer 30 minuten trekken (niet koken). Smaak de soep af met eventueel peper & zout. Serveer de soep in een diep bord of kom, doe er een tl crème fraich in en verdeel er de partjes ei over. Een lekker stukje breed er bij en smullen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten