dinsdag 21 januari 2014

Hamburger met appel op desembrood.

Soort gerecht: Vleesgerecht / snack

Een hamburger is een broodje met een schijf rundergehakt die op hoog vuur gebakken of gegrild wordt. De hamburger zoals wij hem vandaag kennen, werd voor het eerst bereid in de Duitse stad Hamburg (inwoners van deze stad worden ook Hamburgers genoemd). In Hamburg werd het vlees voor het eerst gebakken, en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben dit concept meegenomen naar de Verenigde Staten, waar de moderne hamburger is ontstaan. Oorspronkelijk werd rundvlees of rundergehakt gebruikt voor een hamburger, maar tegenwoordig wordt er ook kipseparatorvlees, paardenvlees en varkensvlees in verwerkt (bijvoorbeeld bij de Bicky Burger). Ook worden hamburgers van uitsluitend kippenvlees gemaakt, en vegetarische versies zijn eveneens verkrijgbaar. De grootste hamburger ter wereld weegt ruim 61 kilogram en kan gegeten worden in Denny's Beer Barrel Pub in het Amerikaanse Pennsylvania. 'The Beer Barrel Main Event Charity Burger' bevat 40 kilo vlees, een halve kilo sla, ketchup, mosterd en mayonaise, 160 sneden kaas, vijf uien en twaalf tomaten. Deze gigantische hamburger wordt tussen een 15 kilo zwaar hamburgerbroodje gelegd. De duurste en meest exclusieve hamburger ter wereld wordt dan weer geserveerd in "Wall Street Burger Shoppe" in New York. Voor deze decadente burger van 175 dollar wordt vlees van Japanse Kobe runderen gebruikt, belegd met zwarte truffels, ganzenlever, Gruyèrekaas en eetbaar goud. In dit recept maken we een frisse appel hamburger.

 

Ingrediënten:

- 500gr rundergehakt - Boter & olijfolie
- 2 eitje
- 2 trostomaatje
- 2 gele paprika
- 4 appel
- 1 ui
- 1el paneermeel
- Meerdere sneetje Desembrood
- zout & peper naar smaak

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden (keukengerei): Snijplank, schilmes, snijmes, mengkom, aluminiumfolie, koekenpan & grilpan.

Bereidingswijze:

Snij de tomaat in partjes en haal de zaadjes er uit zodat je alleen het harde buitenkantje van de tomaat overhoud. Snijd deze buitenkant in kleine blokjes. Maak de paprika schoon en snijd deze ook in kleine blokjes. Maak nu het gehakt aan met de gesneden tomaat en paprika voeg ook het rauw eitje toe en doe naar smaak een beetje peper en zout. Meng dit goed door elkaar (mocht de vleesmassa te nat hun je er iets paneermeel aan toevoegen). Vorm nu met je handen enkele hamburgers. Leg deze op een bord en doe deze in de koelkast. Pel de ui en snijd deze in ringetjes. Schil de appel en boor de klok-huizen eruit. Snijd de appel in 4 plakken. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de appel-plakken aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm (op een bord afdekken met aluminiumfolie). Voeg nog een klontje boter toe aan het bakvet en fruit de ui ringen in 10 minuten al roerend glazig. Bestrooi ze met zout. Bestrijk de hamburgers met olijfolie en bak ze in een grillpan of koekenpan aan beide kanten bruin en gaar. Leg op borden een sneetje desem brood en daar op een lekkere hamburger en leg daarop een appelplak. En verdeel de gebakken uien ringen hier erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten