dinsdag 24 december 2013

Visti Sweden / APP Culinair

In de dagen voor kerst word er in veel Zweedse huishoudens van allerlei gedaan in de keuken. Zelf zo erg dat er kerstbier wordt gebrouwen, laat men van oudsher de stokvissen weken, word de Julskinka de kerstham in zijn pekelbadje gelegt. Ook worden er broden & vele soorten koekjes gebakken. Gaan er haringen in de marinade alles voor het Julbord (kerstbuffet) dit vind plaats op kerstavond gezellig met familie en vast ook met vrienden.

De traditonele kerstham is een feestje hierbij deel ik het familie recept met jullie.

Neem een ham van rond de 1, 5kg lekker met een zwoerdje voor de smaak en de sappigheid. Laat deze ham een dag van te voren in 5lt water met 500gr zout hierin opgelost (water eerst warm maken zout op laten lossen en dan het water aflaten koelen) zo kan de ham zich vol zuigen met water. Kook de ham op een matig vuur 2 uur. Let op de ham moet helemaal onder water zijn. Dit kun je rustig een dag van te voren doen. Laat de dan afkoelen in het kookvocht en bereid hem de volgende dag. Haal de ham uit het kookvocht bewaar ongeveer 1liter kookvocht om tijdens het kerstdiner je brood lekker in te dopen "dopp i grytan" Maak een mengsel van 4 eieren 8el suiker 6el glade mosterd. Haal de ham uit het water en bestrijk hem met het mengsel. Neem nu ongeveer 750gr broodkruimels en strooi dit over de net ingesmeerde ham. Bedek de hele ham met deze broodkruimels (het mag ook parneermeel zij). Steek her en der wat kruidnagels in de ham al naar gelang je smaak kun je er meer of minder in steken. Gril de ham nu in de oven vam 80 graden voor ongeveer 3 uur. In deze tussentijd maken wij het kerstbuffet "julbord" verder klaar met heerlijke ingelegde haring, zalm, gehaktballetjes, diverse broden en allerei zoetigheid. Na de drie uur dien je de kerstham lauw warm op. Snijd er mooie niet te dikke plakken van. Laat familie en vrienden genieten van dit heerlijke kerstbuffet. Smaklig måltid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten