woensdag 25 december 2013

Visit Sweden / APP Culinair

Kerstavond was een gezellig samen zijn er is veel gepraat en lekker gegeten. En ja wat doet een Zweed op 1e kerstdag tja bij ons hebben wij vandaag een Smörgasbrod typisch Zweeds lunch/brunch buffet. Een buffet met lekkere gerookte rendier & elandvlees, verschillende vis soorten zalm, heerlijk bereide stokvis, ingelegde haring meerdere brood soorten ook hebben we er enkele kaas soorten bij gelecht een mooie geitenkaas uit Jämtland en een harde kaas uit Nederland lekker oud kadootje voor de gastvrouw. Ik mag me storten op een runderbouillon gevuld met gekookte & gebakken saucijsje en brood croutons. Voor deze Svenska soppa moet ik ook nog een groot rond brood uithollen dit brood dient als soepterrine.  Voor mijn een oude klassieker. Toch kan ik het niet laten en smikkele ik te pas en te onpas van de ingelegde haring (inlagd Sill) hierbij één van de familie recepten.

Voor de marinade:
50 cc attiksprit (moet 12% milde azijn soort)
150cc water
200dl suiker
10 witte peperkorrels gekneusd
1 laurierblaadjes
5 kruidnagels
1rode ui in dunne ringen gesneden.

Voor de haring:
5 haringen
Enkele takjes dille
50gr bloem
50gr paneermeel
Een klontje margarine.

Maak de marinade door het water aan de kook te brengen met alle ingrediënten behalve de ui. Breng het aan de kook en als de suiker is opgelost van het vuur halen en laten afkoelen.

Maak de haringen schoon alles moet er uit leg in de haring wen takje dille. Meng de bloem en het paneermeel in een diep bord en haal de haringen er door. Laat de  margarine smelten in een koekenpan. Bak de haringen even aan aan beide kanten. Zo dat het velletje met de bloem en het paneermeel iets kleurt. Laat de haring afkoelen op keukenpapier. Neem een weckpot en giet hier iets van de koude marinade in leg hier een haring op dan weer marinade met enkele uienringen en vul zo de weckpot. Sluit de pot en laat deze 3 tot 4 dagen staan voor het je het gaat eten. Serveer met een cracker... eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten