maandag 23 december 2013

Visit Sweden / APP Culinair

Hallo ik ben Patrick van APP Culinair de komende dagen ga ik met jullie mijn Zweedse culinaire kerst belevingen delen.
De Zweedse kerst is toch wel iets anders dan hierbij ons. De kerstvering begint in Zweden al met de Adventsperiode. Vanaf de eerste Advent verschijnen er overal raamverlichting voor de ramen en hangt men de Adventssterren op. Ook mag de Julbonder niet ontbreken (een geborduurd wandkleed met winterse/kerst afbeeldingen). In de meeste huizen worden de gordijnen vervangen door kerstgordijnen. Natuurlijk mag de Advent-låda ontbreken (dit is een bakje met 4 kaarsen op een rij en meestal versierd met lingon-takjes en rendierenmos). Natuurlijk komt de kerstboon naar binnen, bij mijn familie in Jämtland word deze boom deels versierd met de bekent Zuurstok stafjes. In het Zweeds noemt men dit Polkagris. Deze is een Zweedse traditie. Polkagris is  is door mevrouw Amalia Eriksson halverwege de 19 eeuw bedacht in het stadje Gränna.

Hierbij het recept gevormt in die stafjes. 150 suiker, 4dl water, 1tl azijnzuur van 24% vermengt met 1tl water, 2tl azijn essence, 25 druppels pepermunt smaakstof en een vleugje rode kleurstof en wat olie.

De azijnen zijn verkrijgbaar in de betere kookwinkels of kijk op internet.

Meng de suiker, de azijnen en het water in een pan zodat deze voor 2/3 is gevuld. Verwarm het geheel en roer het met een houtenlepel door zodat de suiker mooi wordt opgenomen door het water. Als deze suiker massa gaat koken heeft het een temperatuur van rond de 140c dus pas op. Haal de pan nu van het vuur en laat het geheel even tot rust komen. Tot dat de massa nog wel als een soort stopverf te bewerken is. Haal het uit de pan leg het op een glade ondergrond het liefst een marmer plaat. Druppel nu de munt smaakstof over de massa en meng deze als een deeg al kendend goed door snij nu 10% van de massa af en voeg hier enkele druppels rode kleurstof aan toe kneed dit even goed door. Maak nu van de grote massa een lange slang, maak van de rood gekleurde massa dunne lange slierten en plak deze op de grote slang. Maak de grote slang langer en dunner door deze uit te trekken en een beetje te rollen. Snij desnoods de massa in meerdere stukken. Let op dat de massa niet te koud wordt waardoor je de massa niet meer kunt bewerken. Knip met een schaar gelijke lengtes +/- 10cm met een dikte van 1cm. Vorm er de stafjes van en laats ze afkoelen rol ze af en toe nog even tussen je handen anders krijgen ze een platte kant.

Ik moet zeggen het is altijd een hele klus om dit suikerwerk te maken ik ga er mee akkoord als u ze kant en klaar koop. Maar voor de culinaire waaghals is het zeker een uitdaging. Veel maak en versier plezier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten